Избор на тежести за риболов

Какво утежняване се ползва в риболова

Колкото и малко нещо да е сачмата за утежняване, токова всеобхватна тема са всички въпроси около правилния избор на сачми, монтажа им, поставянето на линия и т.н.

За целта сме подготвили разясненията в няколко теми, които да помогнат на всеки любител рибар, начинаещ такъв или просто за всеки, които иска да научи нещо ново.

И каквото и да сте мислили до сега, трябва да знаете, че това как се поставят сачмите, какви форми и големини се избират, какви разстояния се предвиждат на линията, как се прави дънната захранка и как се смесва тя, че и метода на местене на плувката оказват влияние за успешния улов.

Може да предвидите два монтажа за еднакви по вид плувки. В единият се утежнява със стилове, а при другият със зелени и кръгли сачми. За плувка, използвайте размера от 0.6 с двойна антенка или среден метален кил.

При монтаж на линии се ползват такива с 0,12 мм, с 0,09 поводи, и куки с размер 20, а стръвта може да е розов червей на личинки. В тези два случая всичко е идентично, а разликата е единствено в утежнение в единия случаи и сачми в другия.

В случая със сачмите вариантите отново са два и те са свързани с формата им. Установено е, че капковидната форма е много по-удобна и погледнато от науката физика, тя пада по-плавно като капките дъжд право надолу. Формата й обаче не е удължена, а напълно кръгла.

От гледна точка на вида на сачмите, често те са боядисани в определен цвят, това се налага, за да се предотвратят окислителните процеси. Сачми със сивкаво млечно бял цвят са много предпочитани. Като форми сред най-предпочитани от рибарите са сачми с кръгла форма. Те са идеални за широка употреба и различни стилове. Предлагат се в богата гама от размери и се използват за различни видове монтажи при различни и условия на водоемите.

Сред различните стилове, често се наблюдава смесено утежняване.